Cumartesi, Ağustos 22, 2009

90'lı yıllardan seçmeceler "Çelik "

90'lı yıllardı kendimi bulmaya başladığım yıllar.Ayrı bir tadı vardır bende..Ayrı bir duygusu..Eskiden kasetler vardı tabi böyle mp3 olayları yoktu.Ya kaset alıcaktınız ya da radyo dinleyecektiniz.Beğendiğim sanatçıların kasetlerini alırdım o zamanlar,ya da bu boş kasetler vardı ya hani 60'lık ya da 90'lık,onlardan alır radyoda beğendiğim şarkıları çekerdim.Arada ses kayıtları da yapmıyor değildim :) Müzik benim hayatımın olmazsa olmazıdır.Müzik dönemine bakarsak 90'lı yıllar bana göre Türk pop müziğinin en tavan yılları.Hatta aylar önce Okan'ın programı disco kralındaydı sanırım orda işlenmişti.En enteresan şarkılarında çıktığı en güzel şarkılarında var olduğu yıllar 90'lar..Günümüz piyasasında eline mikrafonu alan şarkı söylüyor furyasına ne kadar da dönse o zamanlar albüm yapanların çoğu enstrüman çalan kişilerdi.Sadece müzik açısından değil tabi ama ben şimdilik müzik açısından ve belirli kişilerden gideceğim.

Ve bugünün talihlisi Çelik..

http://www.dinlefm.com/album/celik.jpg

Asıl adı : Çelik Erişçi.

1966 yılında İstanbul'da dünyaya geldi.

Aslında müzik dünyasına İzel - Çelik - Ercan olarak atıldı..91' yılında Özledim şarkısıyla ilk albümlerini çıkardı grup..



Komik ama bir o kadarda tatlılar değil mi?

Çok dayanamadı Çelik..Ayrıldı gruptan..Neden ayrıldı bilemicem şimdi..Ama iyi etti.Solo albümleri tabiki o yıllar için çok daha güzeldi.Yoksa dongi dongiden bahsetmiyorum.Aslaaaa...

1994 yılında "Ateşteyim" albümüyle tek tabanca takılmaya başladı..Ateşteyim şu;dum ka ka ka ka ateşteyim ateşte ateşte aklım gitti bir kıza işte hayır mı şer mi bilmem ama ateşteyim ben ateşte naralarını attığı ve zamanında dilimize dolanan şarkılardan biridir..

Bu albümdeki en güzel şarkısı aslında " Meyhaneci "şarkısıdır..Geçmiş aylarda telefon melodim olarak kullanmaktan zevk duyduğum hala hoba diyerek içip oynadığım şarkıdır..Hatta en sevdiğim kısmı; meyhaneci durma söyle bu gece aşkın asıl adı çile mi sence? Ne çilesi babam sanki işkence..İçiyoruz yine bu gece.İçiyorum her gece,her gece başka bir eğlence..İçiyorumm gönlümce hayat güzel sevince..Diye avaz avaz bağırttırma potansiyeli yüksek bir şarkı...



1995 yılında "Benimle Kal" isminde 2. albümünü çıkarmıştır..İşte bu albüm Çelik'in müzik dünyasında tavana fırladığı albüm olmuştur bence..En güzel ve en tadı damağımızda kalan şarkılar bu albümde yer alır..

"Afedersin".. Bu şarkı nasıl anlatılabilir ki? Sevdiğine yüreğini bırakasın gelir..:)
Her gün yeni birşeylerden vazgeçiyorum..Dün de canımdan vazgeçtim sonuna kadar..Değersin her bir saat yeniden ölsemde,kaldı ki ben kimim ölmüşüm kalmışım?..Afedersin halime itiraz etsemde can fazla gelir sen varken hücrelerimde,haykırırım isteyenin bir yüzü kara vermeyenin nur olsun böyledir bizde...;)





Yine bu albümde bulunan " Atam " şarkısı Atatürk sevgisinin ne kadar fazla olduğunu kısmen de beli ediyor..Bu yüzden de daha çok seviyorum bu adamı..




Hala dinlemekten bıkmadığım insanın içine işleyen bir diğer şarkısı.." Dilberim.."
Bu canı uğruna heba etmişim derken salya sümük ağlamamıza neden olur..




İşte bu şarkı sadece albümün değil Çelik'in de Çelik olmasına neden şarkıdır..Evet " Hercai" dediğinizi duyuyorum.Tam üstüne bastınız..Gel yarim ol derken çağırışı yüreğimizi cız eder..Ayrıca klibi de bir o kadar ilgi çekicidir..




Bu albümünün en fıkır fıkır ve insanı gümleseten şarkısıdır " Nazına Ölüyorum" ..Gel yanıma sarıl yenidenn ne çok özledim seni bennn..Tükenen ümitlerimi yeniden taşır yenidennn...Kısmı beni nazına öldürür..:)

Sevemem sevemem başkasına hiç göz süzemem,yalvarırım uzak durma ne olur;başkasını sevemem..Der " Sevemem " şarkında da..


Bu güzel albümünden sonra belki kesmeyecek olan ama yine de sağlam şarkılarının bulunduğu 96' yılında çıkardığı " Yaman Sevda " albümünün aynı isimli şarkısı, ah sevda ah sevda böyle yamann sevda..şarkısı da hızlı ritimli,tam Çelik şarkılarından dedirtecek cinsten...

En sevdiğim şarkılarından " Bu şehirde " şarkısını hangimiz söylemedik ki sevdiğimize?..Bu şehirde sana aşık sana tapan biri var..Oyy oy..

Diğer güzel şarkısı " En sevdiğim olurmusun " dur. En sevdiğim olursan eğer,canım inan herşeye değer en sevdiğim olursan eğer.Aşkım inan başka,değişmem seni başka aşka,bambaşkasın sen bambaşka;en sevdiğim olurmusun? Diye söylettirir ...

Peki söyleyin; kim her sabah bir karanfil koyar gider baş ucuna,kim okşar gözlerini sana her bakışında?Tabiki Çelik...Kim daha çok seviyor..Ben ben ben...:)

Bu albümünde de Atatürk'e olan sevdasından yer etmiş.Yüce Atatürk isimli şarkıyı dinlemelisiniz..

Bir sonraki albümü de " Sevdan Gözüm Bebeği" ile bir kaç parçayla gündeme gelmiştir.Albümle aynı adı taşıyan şarkı ile "Ayrılık deme bana " ne olur ne olur damarıma basma..Ya canımı al ya he de bu adama çünkü o artık sensiz yapamıyor..Şarkısı hit olmuştur.

Bu albümünden 1 sene sonra iki adet albüm çıkarmış.İlki " Sevgilerimle" albümü.Eski güzel şarkılarının derlendiği..Sanırım Çelik yavaş yavaş pilinin bittiğine inandırıyor kendisini ve bu da 90'lı yılların sonuna doğru denk geliyor..

Neyseki aynı yıl çıkarttığı diğer albümü " Onu Düşünürken" durumu biraz toparlıyor...

Bu albümden akılda kalan parçaları, " Ah yar " " Benimle evlenir misin?" "Var mı be " ve " Veda etmem" isimli şarkılarıdır..

Ah yar isimli şarkısı benim favorimdir..Ayrıca bu şarkıya ait klibinde de Çelik uzun saçlarının aksine kısa saçla karşımıza çıkıyor..Bence yakışıyorda..







Yarın ölürsem gidin yare söyleyin
Gönlüm ona yazıldı ona tutuldu

Ah yar yaralıyım yaralı
Ah yar gönlüm kara sevdalı
Ah yar yaram senle sarılır
Seni bana beni sana yazmışlar

Gönlüm sana yazıldı sana tutuldu
Cezam hemen kesildi adı ömür oldu

İşte böyle..Çelik 90'lı yıllarda yakaladığı bu güzel popülerliğin değerini bildimi bilemedimi size bırakıyorum.2000li yıllarda da güzel şarkıları vardır elbet ama bu kadar kalitelileri bir daha çıkmadı..Ama 90'lı yıllardaki etkisi kesinlikle yadsınamaz..

Sevgiler...

3 yorum:

  1. Gerçekten de ne kadar da çok hayatımızda yer etmiş şarkısı varmış Çelik'in. Okudukça fark ettim, "aaa evet böyle bir şarkı vardı" dedim defalarca. Her şarkının da farklı bir anısı vardı :)

    "Meyhaneci" parçası bende o yıllara ait başka bir parçayı da hatırlattı nedense. Akın diye bir sanatçı vardı, Rebeka diye de bir şarkısı vardı. Neyse onu hatırladım işte bir an.

    Bu arada kaset olayı da ayrı bir güzellikti. Artık bir kaset çalarım yok ama eski kasetler evimde hâlâ baş köşedeki yerini koruyor. Sanki vefa borcum var onlara, atamıyorum bir türlü bir köşeye :)

    YanıtlaSil
  2. Akın'ın da az ama hoş şarkıları vardı.Suskun yüreğim isimli şarkısını da beğenirdim ben.

    Kasetlerin tadı başkaydı dediğin gibi:)

    Teşekkürler güzel yorumun için :)

    YanıtlaSil
  3. harıka olmus eskıden cok dınlerdım cok :):)

    YanıtlaSil