Pazar, Haziran 28, 2009

Dil Okulu Nasıl Seçilir?

Dil okulu seçimi başlı başına bir meşgale olduğu için yıllardan beridir tüm öğrenciler meşgul etmektedir.

Dil okulu seçiminde farklı ülkeler ve farklı ihtiyaçlar söz konusu olduğundan, bu sorunun cevabı tam olarak ne istediğinizi bilmenizde yatıyor. Buna da ilk olarak size uygun şehir, okul ve kurs tipini belirlemekle başlayabilirsiniz. Mesela Londra gibi bir şehir bir yaz okulu programı için çok ideal bir yer olmayabilir. Çünkü genç öğrencilerin yapısıyla Londra'nın devasa yapısı çok da bağdaşan öğeler değildirler. Ancak çok iyi bir iş tecrübesi edinebileceğiniz bir staj programı düşünüyorsanız, büyük bir şehir ideal olduğundan hiç çekinmeden Londra'yı tercih edebilirsiniz. Buralar turistik amaçlı programlar için de uygun yerlerdir. Bazı şehirler ve bölgeler oldukça popülerdir. Dolayısıyla herkesin tercih noktasında ilk düşündüğü yerler buralar olmaktadır.

Emekli insanların genel olarak tercih ettikleri yerler ise başta Avustralya olmak üzere ABD ve Güney Afrika gibi ülkelerdir. Bu yaş grubuna giren insanların gerek seyahat gerekse yeni şeyler öğrenmek açısından ayıracakları vakit çok daha fazladır.

Uçacağınız yerin Türkiye'ye olan uzaklığı da önemlidir. Gideceğiniz yerde pratik ilişkiler geliştirmenizde, kalacağınız süre önemli rol oynar. İnsanların çoğu ulaşımın kolay olmasından dolayı bir çok yeri popüler hale getirmişlerdir. Ancak vakti müsait olanlar için egzotik yerler de tercih edilebilir.

Mevsimsel dalgalanmalar da iyi bir seçimin ipuçlarını taşırlar. Orta öğrenim ve üniversite öğrencileri ancak tatil zamanlarında seyahat edebilmektedirler. Bu da popüler yerlerdeki yabancı öğrenci profilini önemli ölçüde etkiler. Yetişkinlerin çoğu, dil eğitimi ya da mesleki amaçlı bir yurtdışı seyahati için yaz dışındaki mevsimleri tercih eder. Bunun başlıca nedenleri, bu kişilerin zamanlarını daha esnek kullanabilmeleri ve daha az genç öğrencinin bulunduğu yaz dışındaki dönemleri özellikle tercih etmeleridir. Ancak başkentler, tarihi ve turistik yerler, yaz kış, çeşitli yaş gruplarından öğrencilerin yoğun olarak bulundukları, böyle bir ayrıma imkan vermeyen mekanlardır.

Tercihlerimizi Etkileyen Faktörler:
Esasen dilin konuşulduğu ülkeye gitmeden önce kendinize mutlaka sormanız gereken temel birkaç soru bulunmaktadır. Niçin bu dili öğreniyorum? Bu dili öğrenmekle neyi elde etmek istiyorum? Hedeflerim neler? Bunları gerçekleştirebileceğimi nasıl bilebilirim?... Bu vb sorular dil okulunu seçerken kendi kendinizi değerlendirmede size yardımcı olacaktır. Seçimlerinizi en aza indirmenize yardımcı olacak birkaç tane temel kriter vardır:
Ne kadar zaman ayırabilirim? Yurtdışı eğitim meşakkatli ve maliyeti yüksek bir yatırımdır.
Gideceğim ülkede ne kadar kalmak istiyorum? Bir aya mı yoksa bir yıla mı ihtiyacım var, ne kadar sürede açığımı kapatabilirim?
Nerede okumak istiyorum? Her bir ülkede her bir bölge ve şehrin kendisine özgü coğrafi, sosyal ve etnik karakteristikleri vardır. Gideceğim yerin bu anlamda farkında mıyım?
Ne zaman gitmek istiyorum? Bu konuda düşünmek için kendinize geniş bir zaman dilimi ayırın. Zira karar aşamasından uçağa bineceğiniz ana kadar olan süre umduğunuzdan daha kısa ya da daha uzun çıkabilir.

Düşünülebilecek birkaç yaygın yanlış anlamayı da buraya eklemek istiyoruz:
Fiyat kaliteyi yansıtır: Okul ücretleri kurumdan kuruma farklılık göstermekle birlikte dört ya da beş faktör tarafından belirlenir. Öğretmenlerin maaşı, okulun bölgesi vs...

Prestijli olarak bilinen yerler genellikle yüksek kaliteye sahiptir: Ancak hemen her ülkede ünlü yerler bulunabileceğini unutmayın.

Pakete bakarak yanlış karar vermeyin: Görünüme değil içeriğe bakın. Şunu hesaba katın ki, tercih edeceğiniz program elinizdeki broşürden ibaret değildir. Broşüre ya da okulun sitesine bakarak seçim yapmak bazen yanıltıcı olabilir.
Sonuç olarak;

Yapılması Gerekenler:
İyi araştırma yapın: Düşündüğünüz okul; kurs, fiyat ve yer olarak aradığınız özelliklere uyuyor mu?

Seçici olun: Yüzlerce okulun varlığı çok fazla tereddüt ve daha az inisiyatif kullanma imkanı anlamına gelir.

Büyüklüğe önem verir misiniz? Uluslararası bir dil okulu grubunun programlarına mı katılmak isterdiniz, yoksa küçük bir kasabadaki tek şubeli bir okulun mu?

İyi bir konaklama: Memnuniyet ya da memnuniyetsizliğin cevabı yurtdışına dil öğrenmek için giden ilk öğrenciden bu yana büyük ölçüde bu soruda yatmaktadır.

Bireysel ihtiyaçların cevaplanması: Bir üniversitede görev alabileceğiniz akademik bir program mı, iş dünyasıyla ilgili bir program mı, yoksa geniş kapsamlı aktivitelerle zenginleştirilmiş sosyal bir program mı arıyorsunuz?

Vakit nakittir: Pazar ekonomisinde herkes parasıyla dilediğini alma hakkına sahiptir. Fakat paranızla en değerli olanı almak sizin sorumluluğunuzdadır. Yeni bir ülkede dil öğrenmenin önemli bir yatırım olduğunu mutlaka hesaba katın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder