Pazar, Haziran 28, 2009

Amerika ve İngiltere İngilizcesi

İngiltere İngilizcesi ve Amerikan İngilizcesi kayda değer şekilde farklı kelime ve kullanıma sahiptir. İngiliz İngilizcesi'nde yeterlisiniz diye sizin için Amerikan İngilizcesi de kolay olacaktır gibi bir düşünceye kapılmayın.

Amerikan İngilizcesi genişleyen bir dildir, kapalı değildir. Birisi "thank you" dediğinde geleneksel cevap "you're welcome"dır. "You're welcome" İngiliz İngilizcesi'ndeki anlamıyla aynı anlama gelmez. Bu basit örnekten anlaşılacağı gibi, Amerikalılar arasında İngilizce kullanımı genelde kitaplardan öğrendiğiniz dilbilgisinden farklıdır. Ülke boyunca kayda değer kullanım farklılıkları vardır.
Birçok Amerikan vatandaşı, ilkokulda öğrendiği dilbilgisinin önemli kurallarına uymaz. Mastarları ayırmayı yasaklayan veya bir cümleyi edatla bitirme kurallarını genelde ihmal ederler. Elinizin altında bir cep sözlüğü bulundurmaya alışmalısınız. Ayrıca internette bedavaya Webster's sözlüğü eş anlamlılar sözlüğü vardır. NTC, birçok büyük kitapçıda bulabileceğiniz, Amerikan deyimsel ifadeleri hakkında bir kitap serisi yayınlamıştır. Bu kitaplar yardımcı olacaktır.
İngiltere İngilizcesi ve Amerikan İngilizcesi kayda değer şekilde farklı kelime ve kullanıma sahiptir. İngiliz İngilizcesi'nde yeterlisiniz diye sizin için Amerikan İngilizcesi de kolay olacaktır gibi bir düşünceye kapılmayın. Mesela, Amerikan İngilizcesi'nde "pass out " deyimi dağıtmak veya bilincini kaybetmek anlamına gelir, İngiliz İngilizce'sinde ise mezun olmak anlamına gelir. Yine, "to table a measure" ABD'de düşünceyi ertelemek anlamına gelir düşünmeye başlamak anlamına gelmez; "public school" şehir veya hükümet tarafından yönetilen okul anlamına gelir, özel anlamına gelmez. "School" kelimesi kolejler ve üniversiteler anlamına gelebilir, dilbilgisi okulları anlamına gelmez. Amerikan İngilizcesi'nde, kısaltma "s.o." "significant order" anlamında eş veya kız veya erkek arkadaş anlamına gelir, cinsel suçlu anlamına gelmez. Karıştırılabilen kelimelerin eklemeli yerleşimleri İngilizce-İngilizce sözlükte bulunabilir.

Öneriler
Amerikan İngilizcesi’yle iletişim kurmak ABD'ye eğitim için gelenlerin pek çoğunun en önemli problemidir.
İşte size nasıl etkili bir iletişimci olabileceğiniz konusunda birkaç ipucu:
Pratik, altın kuraldır. Amerikan topraklarına ilk adım attığınız andan itibaren başlayabilirsiniz.
Amerikan İngilizcesiyle iletişim kurmak konusunda nüansları anlamak için kulaklarınızı ve gözlerinizi dört açın.
Kendinizi ifade ederken ana dilinizde düşünmeyin. Yapı tamamen farklı olacaktır ve işin sonunda sıkıntıya düşebilirsiniz.
Mümkün olan her an İngilizce iletişim kurmaya çalışın.
Samimi olun ve Amerika'daki diğer yabancı öğrencilerle karşılaştığınız sorunları tartışın. Büyük bir ihtimalle onlar da aynı durumlarla karşı karşıya kalmışlardır.
Okuldaki derslerde karşılaşma ihtimaliniz olan yeni terminolojileri okuyun ve anlayın.
Öğretmenlerinizi dikkatli dinleyin.
Dersten önce ya da verilen arada öğretmenlerden ya da yakın arkadaşlarınızdan takviye yardım isteyin.
Eğer özel yardım için bir program varsa sakın beklemeyin. Hemen koşun. İhtiyacınız olacaktır.
Radyo ya da televizyonlardan programları takip edin. İletişim becerilerinizi geliştirmede size çok yardımcı olacaktır.
Eğer imkanınız varsa düzenli olarak gazete, dergi ve kurgusal ya da başka kitaplar okuyun. Kelime haznenizi geliştirmek konusunda size yardımcı olacaktır.
Son olarak, hata yaptığınızda kendinizi sakın kötü hissetmeyin.


Konuşurken...
Herhangi bir argo türünü kullanmaktan sakının, çünkü yanlış anlaşılabilir veya saldırgan bulunabilir. Amerikan İngilizcesinde küçük düşürücü anlamları olan "ass, buns, fag, fanny ve queer" kelimelerini de kullanmaktan kaçının. "Asian" kelimesi Amerikan İngilizcesinde Bangladeşli, Hindistanlı ve Pakistanlı insanlardan ziyade Çin, Japon, Kore, Filipinler veya Vietnam kökenli insanlar anlamına gelir. Aynı şekilde, "Indian" kelimesi, Amerikan İngilizcesinde yerli Amerikalı (kızılderili) anlamına gelir, Hindistanlı anlamına gelmez.
Şayet çok hızlı İngilizce konuşursanız bazı Amerikalılar sizi anlayamayabilir. Çünkü konuştuklarınızı sadece hecelerin bir araya gelmiş şekli gibi algılarlar. Eğer iletişim konusunda sorunlarınız varsa, kelimeleri birbirinden bağımsız bir şekilde düzgünce telaffuz etmeye çalışın.
Konuşma esnasında göz temasını devam ettirmek çok önemlidir. Etrafına bakınıp durmak sıkılmanın bir göstergesidir. Amerikalılar karşılıklı konuşma esnasında sessiz kalınmasından hoşlanmazlar. Uzun sessizlik olduğunda kendilerini çok rahatsız hissederler ve sessizliği bozmak için konuşacak bir şeyler bulmaya çalışırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder